Jij bent hier met een belangrijke reden. Tijdens de les van Buro PUUR heb je het verhaal van 1 van onze voorlichters gehoord die worstelde met een eetstoornis. Misschien speelt dit ook wel bij jou. In het verhaal van de voorlichter heb je misschien wel gehoord dat het steeds erger werd. Daarom is het goed dat jij hier nu bent. Want hoe sneller je hulp zoekt, hoe sneller je er vanaf kan komen!

Neem jezelf serieus
Het belangrijkste dat we je eerst willen meegeven: Neem jezelf serieus!
Misschien denk jij nu wel dat je je niet moet aanstellen. Je hebt immers misschien geen ondergewicht of eet gewoon goed. Maar daar gaat het niet om. Herken jij je misschien in 1 of meerdere van de volgende punten?

• Ben je vaak bezig met je gewicht en eten?
• Schommelt je gewicht?
• Heb jij het gevoel dat je anders overkomt dan hoe je je echt voelt?
• Verminderen je sociale contacten door je eetprobleem?

Hulp vragen is de sleutel
Als jij je herkent in bovenstaande punten, is het belangrijk om hulp te vinden. Herinner je je nog het schema dat op het bord werd getekend tijdens de les van Buro PUUR? Hierin werd geprobeerd om jou duidelijk te maken hoe belangrijk hulp of praten is om jezelf echt oké te vinden!

plusminschema1

Hulp vragen is dus eigenlijk de sleutel van ‘ik ben niet oké’ naar ‘ik ben oké’. Maar hulp vragen is soms een grote stap. Alle voorlichters bij Buro PUUR vonden dat vroeger ook en hebben er een tijd over gedaan om die stap te zetten. Maar toen ze eenmaal wel over hun problemen gingen praten, konden ze de eetstoornis loslaten. Hulp was voor ons de beste keuze ooit. Dat gunnen wij jou ook!

Weet jij nog dat we op het bord het woord ‘hulp’ in een hart tekenden? Hulp kan van levensbelang zijn, maar hoe zet jij nu die stap naar hulp?

Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan een goede vriendin zijn, je vader of moeder of een docent van school. Vertel hem of haar je verhaal. Je ouders hebben zelf misschien wel ervaring in het zoeken van hulp en kunnen jou hier dan bij helpen.
Misschien ben jij er tijdens de les van Buro PUUR wel achtergekomen dat jouw klasgenoten graag voor je klaar staan. Maak daar vooral gebruik van!

Weet jij zo niet iemand waar je met je problemen naar toe kan? Scholen hebben namelijk ook vaak vertrouwenspersonen. Deze mensen ken jij wat minder goed, maar willen jou heel graag helpen. Informeer daar anders eens naar op jouw school.

Iets dat we je helaas toch moeten meegeven, is dat je echt moet kiezen voor jezelf. Het kan namelijk zijn dat jouw probleem niet serieus wordt genomen door mensen die dicht bij je staan. Dan is het aan jou om voor jezelf te gaan en hulp in te schakelen van professionals, die je veel online kunt vinden. Zoals Stichting JIJ. We hebben ook een uitgebreide lijst met alle hulpverleners gemaakt die wij kennen rondom het thema eetproblemen en eetstoornissen.

logo st jij

Daarnaast kun je een afspraak maken met de huisarts of schoolarts. Of informeer hierover bij JOUWGGD.nl hoe het zit. De huisarts is verplicht om het gesprek tussen jullie geheim te houden, dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand er achter komt.

Er zijn ontzettend veel mensen die jou belangrijk vinden en die jou graag gelukkig willen zien. Vind jezelf op dit moment belangrijk en durf hulp te vragen. Je mag ons ook altijd mailen!

 

krachtzin 16


Buro PUUR is lid van

NAElogo  weet