Maak kinderen in nood zichtbaar

Signaleer & reik de juiste hulp aan

Poster hartjes kopie 452x640Preventie begint bij bewustwording

Buro PUUR wil dat iedereen weet dat een eetstoornis niet over eten gaat, dat een drankverslaving niet over drank gaat, dat een gameverslaving niet over gamen gaat. Het gaat erom dat iemand de pijn, de moeilijke gedachten, de vervelende gevoelens niet bespreekt, maar wegstopt. Bijvoorbeeld niets zeggen en niets doen als je gepest wordt. Dan kan er onhandig gedrag ontstaan. Er zijn veel 'vlucht' manieren om iets niet onder ogen te willen zien. Dan is de belangrijkste stap: durf hulp te vragen.

De missie van Buro PUUR is 'kinderen in nood zichtbaar maken en hulp aanreiken'. In onze trainingen voor professionals en voorlichtingslessen voor leerlingen is onze eigen ervaring met de eetstoornis het uitgangspunt. De voorlichters van Buro PUUR zijn ervaringsdeskundig én succesvolle trainers.

In de voorlichtingsles leggen we uit hoe we zelf in de eetstoornis terecht zijn gekomen. Waarom soms 'de luiken dichtgaan'. Dat gaat altijd over het probleem achter de eetstoornis. Dan hebben we het samen niet over de details van de eetstoornis, maar over scheiding van ouders, ziekte in het gezin, etc. Dat maakt onze universele preventieles interessant voor meisjes én jongens. Wij bieden leerlingen de kans om zelf te praten en te schrijven over hun eigen ervaringen. Ook als dat voor de eerste keer is.

Vrienden en vriendinnen van leerlingen die problemen hebben zijn cruciaal bij het bespreekbaar maken; toont onderzoek aan. Cruciaal is dat ook zij weten wat ze kunnen doen zodra een probeem zich voordoet. Hoe vaak wij niet te horen krijgen 'ik mag het aan niemand vertellen'. Dan gaan vrienden of vriendinnen met een geheim van iemand rondlopen en kunnen er ook bij hen problemen ontstaan.

Delen met elkaar. Als een jonge in de tweede klas vertelt over de psycholoog waar hij op de lagere school gesprekken mee had en hoe goed hem dat geholpen heeft, dan hoeven wij niet veel meer te vertellen. We willen juist dat ze van elkaar leren hoe belangrijk het is om met iemand over problemen te praten.

 

 


Buro PUUR is lid van

NAElogo  weet