1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

Selecteer een contactpersoon:

Contactpersoon

GGZ Noord-Holland-Noord
Adres:
Stationsplein 138
Heerhugowaard
Noord-Holland
1703 WC
Nederland
Telefoon:
088 65 65 010
Download gegevens als: vCard

Overige gegevens

Overige gegevens:

Eten is iets wat we allemaal elke dag doen en ook nodig hebben. Het is ook heel normaal dat we ontbijten, lunchen en ’s avonds eten. Het is zo normaal dat we er eigenlijk bijna niet over nadenken. Bij kinderen met een eetstoornis, is dit anders. Zij zijn de hele dag bezig met wat ze moeten eten, hoe laat en hoeveel ze moeten (of mogen) eten. Een eetstoornis is een afwijking van het normale eetgedrag behorend bij de leeftijd, het geslacht, en dergelijke. Het probleem kan liggen in de hoeveelheid voedsel, te veel of te weinig, in uitbraken van voedsel of voedselweigering.

Als uw kind een eetstoornis heeft, kan hij of zij last hebben van:

angst om te eten
angst om aan te komen, ook al hebben ze best wel trek
het juist niet kunnen stoppen met eten of snoepen en soms hebben ze zo veel spijt dat ze dan willen overgeven
calorieën tellen
minder contact met vriendjes en vriendinnetjes

Uw kind kan op verschillende manieren bezig zijn met eten. Er zijn namelijk verschillende soorten eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis en eetproblemen bij (zeer) jonge kinderen.

Wilt u meer weten? Lees meer over eetstoornissen op de website van landelijk kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie.
Welke hulp kunnen wij bieden?

Meestal gaan de dingen waar kinderen last van hebben vanzelf weer over, maar soms niet. Dan kan het fijn zijn voor uw kind om er met iemand over te praten die hen leert hoe hij of zij zich beter kan voelen. Maakt u zich zorgen over het gedrag van uw kind? Samen met u zoeken we naar de behandeling die het beste bij uw kind past. Voor elke diagnose zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

 

“Ik merkte dat het me niet meer lukte om te stoppen met afvallen"

“Ik ben 16 jaar en kom naar GGZ NHN omdat ik zo erg was afgevallen dat ik zelfs in het ziekenhuis opgenomen moest worden. Er zijn in het verleden toen ik klein was thuis veel akelige dingen gebeurd. Daardoor was ik altijd al wel een onzeker kind. Ik ging ook erg mijn best doen om ervoor te zorgen dat ik mijn moeder niet tot last was. Ook op school zorgde ik er altijd voor dat ik hoge cijfers haalde. Op die manier kon ik me wat beter voelen. Ik liep enorm op mijn tenen. Dat ben ik eigenlijk blijven doen. Maar de onzekerheid bleef ook. Ik vergeleek mezelf met anderen op school en vond eigenlijk andere meisjes altijd mooier dan mezelf. Ik vond vooral meisjes die slanker waren dan ik erg mooi en ik dacht dat ik me beter zou voelen en meer zelfvertrouwen zou hebben als ik ook wat slanker was. Zonder het tegen anderen te zeggen begon ik met afvallen en ik merkte dat ik dat erg goed kon. Totdat ik merkte dat het me niet meer lukte om te stoppen met afvallen.

Eerst wilde ik eigenlijk niet naar GGZ NHN, maar ik heb gemerkt dat het me helpt om er toch heen te gaan. Door te praten met een psycholoog kan ik niet alleen dingen op een rijtje zetten, maar ook beter begrijpen hoe mijn eetstoornis is ontstaan. Met een werkboek en huiswerkopdrachten ben ik aan de slag gegaan. Met steun van de GGZ is het gelukt om weer genoeg aan te komen. De hulpverleners van de GGZ, de diëtiste en de kinderarts werken goed met elkaar samen om mij daarbij te helpen. Ik wil nog verder werken aan mijn zelfvertrouwen, daarom gaan we binnenkort met EMDR beginnen. Soms heb ik het zwaar om het vol te houden, maar dan sleept de GGZ me er toch weer door heen.