1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

Selecteer een contactpersoon:

Contactpersoon

De Mutsaersstichting
Adres:
Postweg 88
Venlo
Limburg
5915 HB
Nederland
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon:
077 - 321 76 77
Download gegevens als: vCard

Overige gegevens

Overige gegevens:

De Mutsaersstichting heeft diverse locaties in Noord- en Midden Limburg van waaruit (jeugd)zorg en hulpverlening, welzijnsdiensten, onderwijs en maatschappelijke opvang wordt geboden. Met de hoofdlocatie in Venlo als overkoepelende vestiging werken we ook vanuit locaties in Roermond, Weert en Venray. Op deze manier is onze zorg en hulpverlening dichtbij de cliënt georganiseerd en goed bereikbaar voor de hulpvrager. Onze multidisciplinaire teams zijn actief binnen en vanuit alle locaties. Door de korte lijnen binnen onze organisatie worden hulpvragen snel en doelgericht opgepakt vanaf elke locatie.

Het zorgprogramma eetstoornissen biedt een dienstverlenende, diagnostische en specialistische behandeling, zowel voor het individuele kind als het gezin. Het richt zich op het vroegtijdig onderkennen, verklaren en behandelen van de eetproblematiek. Dit gebeurt onder andere door  onderzoek, het inzetten van voedings- en gezondheidsadvies, systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie en/of groepstherapie.

Het programma kent een onderverdeling in drie paden:

  • eetstoornissen bij jeugdigen (Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa en Binge Eating Disorder of eetstoornis volgens DSM IV-TR)
  • ernstig overgewicht (door eet- en bewegingsproblemen)
  • overige eetstoornissen

 

Eetstoornis, Wat is dat?
Eet het kind te weinig, of te weinig gevarieerd? Heeft het kind moeite met het verwerken van voedsel? Levert eten elke dag weer strijd op?
En weten ouders niet meer wat te doen? Dan bent U bij de Mutsaersstichting op het juiste adres. De Mutsaersstichting biedt namelijk onderzoek en
behandeling aan voor het kind en diens ouders om samen tot een beter/normaal eetpatroon te komen. Dit komt de gezondheid van het kind en de rust in het gezin ten goede.
 
Onze ervaring leert dat eetproblemen bij jonge kinderen (0-6) vaak voorkomen. Meestal ligt de oorzaak op lichamelijk gebied.
Kinderen zijn kieskeurig in wat ze willen eten of hoeveel. Soms zijn ze angstig of tonen ze verzet bij het kauwen of slikken van voedsel.
En regelmatig is de zin om te eten verdwenen. Vaak zie je dan ook gedragsproblemen waaronder boosheid, spugen, angst of verzet.
Wat ouders ook proberen, er ontstaat strijd, spanning, angst en onzekerheid tijdens de eetmomenten en de bezorgdheid nee met de overhand.
 
De diagnose en behandeling
Via Bureau Jeugdzorg, Consultatiebureauarts/ huisarts of ander medisch specialisten kunnen het kind en de ouders verwezen worden naar de Mutsaersstichting. Bij aanmelding wordt een gesprek met ouders en kind ingepland om de hulpvraag duidelijk te krijgen. De vraag kan erop gericht zijn om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van het eetprobleem, maar er kan ook gekozen worden om direct te starten met behandeling. In basis zal er altijd een kinderarts, ouderbegeleider en GZ-psycholoog betrokken zijn.
Op vraag kunnen andere disciplines (o.a. logopediste/therapeutische leefgroep) een actieve rol in de behandeling krijgen. Ouders krijgen handvatten aangebonden in de omgang met hun kind. Dit kan zowel op locatie (ambulant/dagbehandeling) als in de thuissituatie plaatsvinden. En het kind leert weer
normaal eten. De rol van ouders is in alle gevallen essentieel. De behandeling kan variëren van drie maanden tot een jaar.
 
Na de behandeling
Het eetprobleem is opgelost. Er vindt geen strijd meer plaats aan tafel. Ouders hebben voldoende handvatten gekregen om de eetontwikkeling weer zelfstandig te sturen. De zorgen van ouders zijn afgenomen. Eetmomenten zijn in het gezin niet langer meer een bron van spanning en stress, maar worden ontspannen momenten van positieve aandacht voor het gezin en het eten. Tafelen is weer gezellig!
 
Informatie
Voor meer informatie over de behandeling “Eetstoornissen bij jonge kinderen” kunt u contact opnemen met de Mutsaersstichting op telefoonnummer
0900 6887237 (algemeen nummer).
.