1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

1c GGZ onder 18 jaar - Gespecialiseerd in eetstoornissen

Selecteer een contactpersoon:

Contactpersoon

Youz, locatie de Fjord
Adres:
Poortmolen 121
Capelle ad IJssel
Zuid-Holland
2906 RN
Nederland
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon:
088 358 87 77
Download gegevens als: vCard

Overige gegevens

Overige gegevens:

De Fjord is een hoogspecialistische behandelvoorziening voor jongeren met een combinatie van psychische stoornissen en gedragsproblemen. Naast een aantal klinische afdelingen, is er een dagbehandelafdeling en een ambulant team.

Centrum voor een bijzondere doelgroep

Bij De Fjord behandelen we jongeren in de leeftijd van 16 t/m 20 jaar. Jongeren met hardnekkige psychiatrische problematiek zoals gedragsproblemen en een (combinatie van) psychische stoornis(sen)  zoals hechtingsstoornis, persoonlijkheidsstoornis, autisme spectrum stoornis, eetstoornis. Druggebruik en/of crimineel gedrag kunnen hier onderdeel van zijn. Alle jongeren die wij in De Fjord behandelen, hebben eerder elders langdurige hulp gehad. De gemiddelde behandelduur is ongeveer 12 maanden. Korter of langer kan ook.

Jongeren kunnen vrijwillig of gedwongen worden opgenomen. Enige motivatie voor behandeling is noodzakelijk. Echter het vertrouwen in de hulpverlening is gering omdat de jongeren al veel en lang te maken hebben gehad met de hulpverlening.

Doel van de behandeling

Onze behandeling richt zich op het verminderen van de problemen en het bieden van een omgeving waarin jongeren zich positief kunnen ontwikkelen.

Doelen daarbij zijn:

  • het verwerken van en leren omgaan met psychische stoornissen, ook als het gaat om alcohol- en drugsmisbruik en ook het voorkomen van overtredingen en misdaden.
  • het stabiliseren van het psychiatrische beeld en afname van gedragsproblemen
  • het vergroten van mogelijkheden en werken aan een toekomstperspectief waaronder school, werk, sociaal netwerk, maar ook de invulling van vrije tijd
  • een goede relatie met het gezin

Ieder behandelprogramma is geheel afgestemd op de jongere.

Belangrijk om te weten is dat wij wetenschappelijk onderzoek doen onder onze jongeren naar hun kenmerken, het effect van en de tevredenheid over onze behandelingen.

Klinische afdelingen

A: Besloten structurerende gedragstherapeutische behandelafdeling, m.n. gericht op externaliserend, grensoverschrijdend gedrag, zoals impulsief, agressief en oppositioneel gedrag.

B: Gesloten high care behandelafdeling gericht op psychische stoornissen (waaronder autisme spectrum stoornissen) en internaliserend gedrag, zoals ernstige automutilatie en aanhoudend suïcidaal gedrag.

C. Open gedragstherapeutische en inzichtgevende behandelafdeling, gericht op persoonlijkheidsproblematiek (in ontwikkeling). De behandeling is groepsgericht, er is veel aandacht voor de onderlinge dynamiek op de groep.

E. Open gedragstherapeutische en inzichtgevende behandelafdeling, gericht op het vergroten van eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en vrijheden van de individuele jongeren.

Deze afdelingen zijn op het terrein van de Poortmolen in Capelle aan den IJssel.

Dagbehandelafdeling

Gedragstherapeutische begeleidings- en behandelafdeling met een normaliserend, outreachend, structurerend en inzichtgevend karakter.

Ambulant team

Het ambulant team biedt op indicatie overbruggingszorg aan jongeren en hun netwerk. Deze zorg kan onder andere bestaan uit ondersteunende gesprekken, systeemgesprekken, goede overdracht naar de andere zorg en medicatie. Het ambulant team kan als voor- en na-traject worden ingezet. Het voortraject heeft als doel om jongeren en het netwerk kennis te laten maken met De Fjord, zodat de overgang naar De Fjord soepel kan verlopen. Het na-traject kan worden ingezet bij jongeren die in afwachting zijn van een vervolgbehandeling.

Onderwijs

In het naastgelegen gebouw wordt scholing geboden door Yulius onderwijs, met als mogelijkheid vmbo-tl vanaf het 3e leerjaar en MBO niveau 1. Deelname aan onderwijs is verplicht (leerplicht), het is bij uitzondering mogelijk om gebruik te maken van een externe school.