greta noordenbos webklein kopie kopiePro Ana sites

Stel dat er sites zouden zijn die alcoholvergiftiging, drugsverslaving, kettingroken, of pesten aanmoedigen, zouden we die dan tolereren of verbieden? En wat te doen met pro-Ana sites? Pro Ana sites laten foto’s zien van extreem dunne anorexia patiënten en geven tips om steeds minder te eten en zoveel mogelijk af te vallen. Ze promoten zeer ongezond eetgedrag en een extreem laag gewicht.

Bovendien adviseren pro Ana sites om geen hulp te zoeken, maar het eetgedrag en het gewicht zoveel mogelijk voor ouders, docenten en huisartsen verborgen te houden. Het aanmoedigen van ongezond gedrag valt op geen enkele manier te verdedigen.

Pro-Ana sites vormen een groot risico voor de gezondheid van jonge vrouwen en mannen die weinig zelfvertrouwen hebben en daardoor sterk beïnvloedbaar zijn. Pro Ana sites dragen bij aan het ontwikkelen en in stand houden van een eetstoornis met ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Vanwege de extreme uithongering ontwikkelen mensen met anorexia een tunnelvisie met waandenkbeelden over eten en gewicht. Sommige behandelaars spreken van hersenspoeling.

Anorexia nervosa is moeilijk herstelbaar en duurt gemiddeld 5 tot 7 jaar en soms langer dan 10 jaar. Dat betekent een verlies van belangrijke ontwikkelingsjaren in een periode waarin leeftijdgenoten een opleiding volgen, een studie beginnen, een baan krijgen en belangrijke sociale contacten aangaan. De kans op volledig herstel is minder dan 50% en alleen mogelijk na langdurige behandeling. Bij 30% is sprake van verbetering, terwijl 20% levenslang een eetstoornis houdt, waarvan 5% overlijdt. Anorexia nervosa is een psychiatrische stoornis met de meeste dodelijke gevolgen. Dit lijken mij voldoende redenen om het voorbeeld van de Franse regering te volgen en pro Ana sites te verbieden. We staan toch ook geen sites toe die alcoholvergiftiging, drugsmisbruik, of kettingroken aanmoedigen?

Drogredenering

Sommige behandelaars denken dat het geen zin heeft om pro Ana sites te verbieden omdat mensen met anorexia nervosa elders wel foto’s van extreem magere meisjes zullen zoeken en tips vinden om meer af te vallen. Dit argument is echter een drogredenering. Dat het soms moeilijk is om mensen op te sporen die foto’s van uitgemergelde meisjes en vrouwen plaatsen op pro Ana sites is geen excuus om duidelijk te maken dat het aanzetten tot ongezond gedrag onacceptabel is en verboden moet worden. We tolereren toch ook geen diefstal omdat lang niet alle daders gepakt worden? Diefstal is verboden, ook al zullen er altijd mensen blijven die stelen.

Een ander argument dat gebruikt wordt door mensen die pro Ana sites niet willen verbieden is dat het niet wenselijk is om anorexia patiënten te straffen die foto’s van hun vermagerde lichaam doorsturen naar een pro Ana site. Maar dat is evenmin een argument om pro Ana sites te tolereren. Als mensen ongezond gedrag promoten dan is niet een boete of straf de meest adequate reactie, maar het aanbieden van hulp en behandeling. Dat kan door verwijzing naar sites waar mensen met een eetstoornis adequate hulp kunnen krijgen, zoals het geval is bij de volgende sites: www.Proud2Bme, www.Nae.nl; www.Weet.info; www.anorexiajongens.nl; www.humanconcern.nl; www.vrijvaneetstoornis.nl; www.buropuur.nl

Op deze sites kunnen mensen met een eetstoornis goede adviezen krijgen van ervaringsdeskundigen en professionele hulpverleners. Goede behandeling kan ertoe bijdragen dat ze lichamelijk, psychisch en sociaal kunnen herstellen van een ernstige eetstoornis. Het is daarom hoog tijd om pro Ana sites te verbieden en ik hoop dan ook dat de Nederlandse regering het Franse voorbeeld gaat volgen.

Dr. Greta Noordenbos

Klinische Psychologie

Universiteit Leiden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Referenties

Noordenbos, G, Oldenhave, A., Terpstra N, & Muschter, J. (2000). Kenmerken en behandelingsgeschiedenis van patiënten met een chronische eetstoornis. Tijdschrift voor Psychiatrie, 3, 145-487.

Noordenbos, G. (2007) Gids voor herstel van een eetstoornissen. De Tijdstroom, Utrecht.

Noordenbos, G. (2014) Een eetstoornis overwinnen, Kan dat? De nieuwste antwoorden op vragen over kenmerken, achtergronden, behandeling en herstel. De Tijdstroom, Utrecht.