Ik maak me zorgen om vriend(in)Lisa rug HLBJe bent hier waarschijnlijk op terecht gekomen omdat je je zorgen maakt over iemand die veel voor je betekent. Misschien is dat wel een vriend(in), klasgenootje of iemand uit je familie. Het kan zijn dat je dingen herkent uit de les van Buro PUUR. En wellicht besef je dat de persoon waar je je zorgen over maakt hulp nodig heeft.

Goed voor jezelf zorgen
Het belangrijkste wat wij jou willen meegeven: Zorg goed voor jezelf!
Soms kan iemand zo diep in de problemen zitten en jou daar erg veel mee belasten. Het is goed dat jij er voor diegene bent, maar vergeet niet dat jij ook niet alles kan dragen. Dan is het goed dat juist jij zelf ook steun ervaart van mensen om je heen.

Als diegene geen hulp wil zoeken maar wel jou blijft belasten met zijn problemen is het heel normaal als jij aangeeft dat het jou ook teveel kan worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij door de problemen van iemand anders je ongelukkig gaat voelen. Toch kan dit gebeuren terwijl die andere dat helemaal niet in de gaten heeft. Let hier op en geef het op tijd aan!

Informatie inwinnen
Als jij denkt dat hij of zij misschien een eetstoornis heeft is het niet handig om diegene er ineens mee te confronteren. Eerst is het verstandig om een goed beeld te hebben of diegene echt een eetstoornis heeft zodat je daarna in gesprek kan gaan. 

Het gesprek: waarom?

  1. Het gesprek: feiten benoemen
    In dit gesprek is het handig dat je eerst begint met het vertellen wat jou is opgevallen en dat jij je zorgen maakt over hem of haar.
  2. Het gesprek: adviseer hulp, in welke vorm dan ook
    Geef dan aan hoe belangrijk het is dat diegene hulp gaat zoeken en stel eventueel voor om hierbij te helpen door het samen ouders te vertellen of mee te gaan naar de huisarts.
  3. Het gesprek: vermijd praten over 'eten' of 'de verslaving'
    Ga niet continu letten op het eetgedrag van hem of haar, maar doe vooral ook leuke dingen samen zodat jullie juist een goede band blijven houden.

Blijf contact houden
Als hij of zij (nog) niet open staan voor hulp is het belangrijk om wel goed contact te houden en diegene blijven stimuleren om hulp te zoeken.

Misschien kunnen jullie eens samen op de volgende websites kijken waar meer informatie te vinden is over verschillende vormen van hulp. Of bel of chat samen.

Jouw GGD Alles over gezondheid voor jongeren.

Stichting ES

Informatie over verslavingen

Het kan zo zijn dat de persoon voor wie jij hulp zoekt hele andere problemen heeft, thuis of school of in iets heel anders. Hierbij is het belangrijk dat jij die persoon blijft steunen. Wees zijn of haar vriend. Laat hem of haar zien dat ze geliefd is. Luister naar de verhalen die verteld worden. Doe leuke afleidende dingen met hem of haar.

Ben eerlijk
Als deze problemen niet tijdelijk zijn en je weet dat deze persoon professionele hulp nodig heeft, is het belangrijk dat jij dat eerlijk tegen diegene vertelt. Leg het niet op, maar blijf er af en toe op terugkomen.

Help bij het vinden van hulp
Help diegene met het zoeken naar hulp. Ga eventueel mee als diegene dat prettig vindt. Je zou kunnen voorstellen om op school met een vertrouwenspersoon te gaan praten. Deze mensen denken graag met jullie mee en weten waarschijnlijk genoeg plekken waar goede hulp wordt aangeboden.

Tot slot
Het is soms moeilijk om te zien dat iemand die veel voor je betekent door een moeilijke periode gaat. Wij vinden het ontzettend bijzonder dat jij diegene wil helpen. Hopelijk heb je wat aan bovenstaande adviezen gehad en als je er alsnog niet uitkomt mag je ons altijd mailen.