Misschien heb je problemen thuis, op school, met vrienden of iets heel anders. Tijdens de les van Buro PUUR herinner je je misschien nog wel dat de voorlichter vertelde dat haar leven niet makkelijk was. Zij dacht dat het beter was om het zelf op te lossen en geen andere mensen lastig te vallen met haar problemen. Dat liep helaas niet goed af. Wij gunnen jou een leven zonder verslaving, eetstoornis of andere onhandige manier van omgaan met je gedachten en gevoelens.

Jij bent het waard om hulp te krijgen!
Jij mag er zijn, hoe en met wat dan ook. Iedereen is anders. En juist dat waarin jij anders bent, maakt je bijzonder.

Wist je dat bijna 1 miljoen mensen ieder jaar hulp vragen bij de GGZ ? 

Hoe zet jij nu die stap naar hulp?
Hulp vragen kan voor jou ook betekenen om te praten met iemand. Die iemand kan een totaal onbekende anonieme persoon zijn, maar juist ook iemand die heel dicht bij je staat. Welke keuze je ook maakt. Doe het! Dit kan een goede vriend(in) zijn, je vader of moeder of een docent van school. Vertel hem of haar je verhaal. Je ouders hebben zelf misschien wel ervaring in het zoeken van hulp en kunnen jou hier dan bij helpen. Anoniem is er ook veel hulp beschikbaar, zoals www.anoniemhulp.nl of www.hetluisterendoog.nl.

Zelf kun je er vast ook nog wel een paar vinden via internet. Kies die organisatie die bij je past. Alleen al het zoeken naar hulp kan je inzicht geven dat je niet de enige bent. Er zijn honderden vrijwilligers in Nederland die werken bij zo´n hulp organisatie. Dan zijn er dus ook heel veel mensen die behoefte hebben aan hulp. Ze zijn er dus voor jou!

Hulp dichtbij
Misschien ben jij er tijdens de les van Buro PUUR wel achtergekomen dat jouw klasgenoten graag voor je klaar staan. Maak daar dan gebruik van. Je hebt misschien wel gehoord van iemand in je klas dat hij of zij ook ervaring heeft met hulp vragen. Die persoon wil jou misschien wel helpen met het zetten van de eerste stap.

Weet jij zo niet iemand waar je met je problemen naar toe kan? Scholen hebben namelijk ook een vertrouwenspersonen. Deze mensen ken jij wat minder goed maar willen jou heel graag helpen. Informeer daar anders eens naar op jouw school. Je kunt ook een eerste gesprek aanvragen en dan hoef je niet gelijk alles te vertellen. Dan ga je eerst kennismaken. En dan kun je voor jezelf aanvoelen en besluiten of je uberhaupt wel alles gaat vertellen. Zo werkt het nu eenmaal. Geef die vertrouwenspersoon een kans. Wat andere leerlingen er over zeggen hoeft niet altijd waar te zijn voor jou. Ga op je eigen oordeel af.

Stel je zelf de vraag "Als ik een keuze zou MOETEN maken, als ik nu 1 naam zou moeten noemen, wie zou ik dan nu kiezen om (een deel van) mijn probleem tegen te vertellen?".

Hulp door iemand die er voor opgeleid is
Toch kan die hulp soms niet genoeg zijn. Dan heb je misschien wel professionele hulp nodig. Wist je dat er heel vHulpeel soorten opgeleide hulpverleners zijn? Verdiep je daar maar eens in, dat is razend boeiend. Je kunt herstellen van iets op heel veel verschillende manieren.

Hieronder zetten wij voor jou alvast een lijstje ter inspiratie. Doe er je voordeel mee!

  1. JouwGGD, alles over gezondheid van jongeren, ook chatten en mailen
  2. Brainwiki, betrouwbare info over psychische stoornissen voor jongeren
  3. www.kindertelefoon.nl of bel 0800-0432
  4. Als ik kind van gescheiden ouders ben: Villa Pinedo
  5. www.pestweb.nl of bel 0800-2828280 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  6. www.helpwanted.nl
  7. www.vraaghetdepolitie.nl is voor jongeren met heel veel vragen en antwoorden over bijvoorbeeld drank, drugs, diefstal, pesten, geweld, oplichting, verkeer, boetes, vuurwerk, wapens, privacy, en meer.

Kies voor jezelf
Het kan zijn dat jouw probleem niet serieus wordt genomen door mensen die dicht bij je staan. Dan is het aan jou om voor jezelf te gaan en hulp in te schakelen van professionals, die je veel online kunt vinden. Denk ook aan een afspraak maken met de huisarts. De huisarts is verplicht om het gesprek tussen jullie geheim te houden. Als je de huisarts veel verteld kan hij of zij er voor zorgen dat je bijvoorbeeld een aantal gratis gesprekken met een collega, POH GGZ genoemd, kunt hebben. Daar mee praten kan al veel opluchten, daardoor kun je misschien wel leren wat het probleem werkelijk is en hoe je er weer stappen verder mee kunt zetten.

Er zijn ontzettend veel mensen die jou belangrijk vinden en die jou graag gelukkig willen zien. Vind jezelf belangrijk en durf hulp te vragen.

En je weet: je mag ons ook altijd mailen!