Ik ben op het moment dat ik deze blog schrijf 26 jaar jong. Ik heb meer dan 15 jaar lang in een hel geleefd, maar ik heb het van de dood gewonnen. Ik heb meer dan zes jaar anorexia nervosa gehad en ben in veel ziekenhuizen en klinieken ervoor behandeld. Waarom? Ik werd niet geaccepteerd om wie ik was, om wie ik WILDE zijn. Ik heb tien jaar lang zware pesterijen moeten verduren en uiteindelijk heeft me dat opgebroken.

Lees meer...

Nog veels te vaak wordt de aandacht gefocust op het "niet eten", terwijl dit slechts de uiting is van een onderliggend leed, een knagende pijn, een allesverwoestende angst. Een eetstoornis draait in feite NIET om het "niet eten", maar het heeft met name te maken met de manier hoe JIJ jezelf ziet, hoe JIJ omgaat met je omgeving en de hele wereld om JOU heen.

Naast dat een negatief zelfbeeld en een vertekend lichaamsbeeld ook een rol kunnen spelen, is de eetstoornis slechts een reflectie die de angst om te leven toont, om zichtbaar te zijn voor de buitenwereld en de angst toont om verantwoording te dragen voor zaken die jouw petje te boven gaan.

Lees meer...

Wat houdt 'anorexia nervosa' nu precies in? Er bestaan namelijk veel misvattingen over. Men associeert het vaak met de modellenwereld: jonge meiden die zich uithongeren om zo mager mogelijk te zijn voor de catwalk. Maar is dit nu wat er met deze eetstoornis wordt bedoeld?
Verre van en veels te simplistisch gedacht, want anorexia nervosa is een zeer complexe aandoening, die niet alleen lichamelijk slopend is, maar die vooral psychisch je in een afgrijselijk donkere afgrond drijft. En vaak is het dan al te laat..

Lees meer...

Zoals ik al heb uitgelegd in mijn twee eerdere blogs, is een eetstoornis een angst VOOR het leven en OM te leven. Daarnaast is een eetstoornis een SYMPTOOM (geen oorzaak) van wanhoop en een afspiegeling of reflectie van de ellende die zich in jouw hoofd afspeelt. Het is in feite de vertolking van onuitgesproken verdriet dat langzaam jouw kostbare leven en ziel laat weg teren.

Om op jouw kostbare leven nog vat te krijgen, probeer je alles vast te pakken waarvan je denkt dat dit nog je enige redding is, je enige hoop waar aan je je nog kan vastklampen. Niet eten of in ieder geval minder, geeft je controle over je emoties, over je angsten en over je schuldgevoelens. Je probeert op deze manier nog te “over leven”.

Lees meer...

Laat ik als eerste voor op stellen: ongeacht de mate van (onder)gewicht bij iemand, dit bepaalt NIET hoe ernstig iemands eetstoornis is! Elke eetstoornis, of het nu anorexia of boulimia nervosa is, kan een dodelijke afloop betekenen..

Geen enkele eetstoornis is hetzelfde en elk individu zal zijn of haar eetstoornis op een andere manier ervaren. Door de angst om de controle los te laten, door de mist van tranen waarin je leeft door het gevoel van schaamte en schuld en door de storm van je depressie, beheerst het (niet) eten jouw leven. Het is een obsessie en niemand mag hier aankomen. Het uithanden geven van jouw eetpatroon oftewel "de controle" is uit den boze en als iemand hier aan probeert te toornen, volgen paniekaanvallen en woedebuien zich elkaar in hoog tempo op.

Lees meer...

"Angst is tijdelijk, verliezen voor altijd!"
Dit is de titel van mijn blog en een beladen onderwerp. Ik heb deze kreet gekozen omdat het zo goed verwoordt wat door mij heen schoot toen ik de stap richting genezing maakte. In een tijd dat het verleden mij op de hielen volgde en zowel het heden als de toekomst een zwarte mist was waar ik hopeloos in verdwaald leek.
Maar toch, zo hopeloos verdwaald en angstig verward als ik was, was er toch kans op redding, was er hoop op genezing!

Lees meer...

De titel van mijn zesde blog bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Ik heb namelijk meer dan een half jaar negen-punts gefixeerd op bed gelegen. Het middel dat hiervoor gebruikt werd, waren "Zweedse banden" en een bekende methode om mensen onder dwang rustig te houden. Het wordt ook wel een "onrustband" genoemd en voornamelijk gebruikt in zorginstellingen. Verkeerd gebruik van een Zweedse band kan een dodelijke afloop betekenen en daarom mag alleen geschoold personeel dit uitvoeren.

Lees meer...

Er bestaan in feite twee vormen van “lijden”: 1. Fysiek lijden: er is dan sprake van kwalen in of op/aan het lichaam van iemand, en 2. Psychisch lijden: dit ontstaat door trauma, angst, depressie en bevindt zich in de geest van iemand. Een eetstoornis, in dit geval anorexia nervosa, bevat beide componenten.

Zoals jullie in mijn zesde blog hebben kunnen lezen, wordt je lichaam door een eetstoornis geteisterd met allerlei lichamelijke kwalen wat uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben. Deze destructieve ziekte, waardoor jouw lichaam wordt verzwolgen, ontstaat helaas in jouw hoofd.

Lees meer...

Veel mensen vragen aan mij: "Hoe ben je nu precies genezen?" Genezen zijn van een psychische ziekte is een groot woord vind ik. Want wanneer weet je nu zeker dat je zowel vrij bent in je hoofd áls in je hart? 
Ik heb absoluut geen moeite met eten meer. Dat is een feit. Mijn gezinsleden zijn één van de weinige die echt weten dat dit wel anders is geweest vroeger. Wanneer je een eetstoornis hebt gehad, blijft dit altijd een zwakke plek, een "trigger", dat zal nooit overgaan bij mij. Maar deze "trigger" heb ik weten om te zetten in wilskracht, in moed en in doorzettingsvermogen om de juiste richting op te gaan en deze te blijven volgen.

Lees meer...

Bijzondere momenten kunnen je leven voorgoed veranderen. Bijzondere momenten kunnen voorgoed een stempel in je hart achter laten. Bijzondere momenten kunnen je laten zien dat je er toe doet en dat je er niet alleen voor staat.

Tijdens mijn eetstoornis was ik de wereld om mij heen verloren. Ik leefde in mijn eigen donkere doolhof waar ik nooit meer uit leek te komen, waar ik hopeloos in was verdwaald en waar niemand mij in kon bereiken. Ik was mijn zelfwaardering verloren, de kracht vloeide elke dag stukje bij beetje uit mij weg en ik had het gevoel dat niemand nog in mij geloofde en dat ik niet meer van belang was.

Desondanks gebeuren er dingen die wij niet kunnen verklaren, bijzondere momenten die plotseling ontstaan. Hier putte ik mijn kracht uit, hierdoor kreeg ik het gevoel dat er hoop gloorde aan de horizon en hierdoor ontwikkelde ik het besef dat ik ook deel mocht uitmaken van deze wereld.

Lees meer...

Hoe kan je ooit nog positief zijn over jezelf en over anderen, wanneer je gewend bent in een neerwaartse spiraal te denken en zeker te leven? Hoe overkom je al die obstakels die voor jezelf hebt opgeworpen? Hoe win je het van je eigen angsten? Hoe weerhoud je jezelf om je dwanghandelingen uit te voeren? Conclusie: hoe krijg je de touwtjes van je eigen zuurverdiende leven weer terug?

Een eetstoornis is slopend, het holt van je binnenuit en laat niets van je heel. Het kent geen genade, geen pijn, geen angst en geen mededogen. Het is een sluipmoordenaar en wanneer het jou in zijn ijzeren greep heeft, zorgt het ervoor dat het je nooit meer los laat. In ieder geval niet ongeschonden..

Lees meer...

Stop met vasthouden aan wat pijn doet en reik uit naar wat jou gelukkig maakt. Jarenlang durfde ik niet in de spiegel te kijken en walgde ik van de reflectie die ik zag. Ik kon nooit iets positiefs over mijzelf zeggen, nooit een complimentje aan mijzelf geven over wat ik die dag goed had gedaan en ik keek er nooit raar van op als iemand iets onaardigs naar me toe riep.

Ik vond dat als iemand iets onaardigs tegen mij zei, veel vanzelfsprekender dan een vriendelijk woord. Ik was per slot van rekening afzichtelijk en ik mocht blij zijn als iemand ooit van me zou kunnen houden zoals ik er uit zag en zoals ik was als persoon.

Lees meer...

Houd van jezelf, dan heb je nooit iemands goedkeuring nodig. Tegenwoordig lijkt uiterlijk zeer belangrijk te zijn en lijkt innerlijk ondergeschikt. De media, fashion-, beauty- en filmindustrie attenderen iedereen erop wat de huidige schoonheidsidealen zijn en hoe jij hier als persoon zijnde aan kan (of moet) voldoen.

Lees meer...

Laat het verleden rusten en zie wat de toekomst je nog allemaal kan schenken. Het blijven hangen in het verleden, of wrok koesteren voor dingen die er zijn gebeurd, helpt je niet verder in het genezingsproces. Het duwt je alleen nog maar verder in de verkeerde richting.

De traumatische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, kan je op deze manier nooit een plekje geven. Om uit een neerwaartse spiraal te komen, zal je jezelf moeten focussen op de toekomst en op de dingen die je wilt gaan bereiken en die jou de stimulans geven om te vechten tegen iets wat men aan de buitenkant niet aan jou kan zien.

Lees meer...

Ieder mens heeft in zijn leven angst gekend of zit er nog midden in. Angst vreet energie, terwijl die energie voor mooie doeleinden kan worden gebruikt. Angst heeft altijd een oorsprong, een bron, want angst ontstaat namelijk niet zo maar. Het ontstaat voornamelijk door nare gebeurtenissen die in het verleden hebben plaats gevonden, door onverwerkte emoties en trauma's.

Deze problematiek heeft ergens wortel kunnen schieten op een ongezonde voedingsbodem. Je gaat in de overlevingsmodus, proberend om het hoofd nog boven water te houden. Door deze continue druk die als een strop om jouw nek zit, vergeet je te genieten van het leven, en hierdoor is er in jouw hoofd ook geen ruimte om te dromen en deze dromen te gaan verwezenlijken. De dromen worden weggestopt of uit elkaar gescheurd door angst en frustratie en er blijft slechts een vage herinnering over.

Lees meer...

"Laat de wereld zien wat jij te bieden hebt!" Ooit, vele jaren geleden, vond ik een Engels gedicht dat mij inspireerde en wat voortdurend in mijn hoofd bleef circuleren. Het was altijd op de achtergrond, en wanneer het mij soms allemaal teveel werd, wanneer ik opnieuw in een asgrauwe mist leek te verdwijnen, dacht ik aan de woorden van dit gedicht:

"You gain strength, courage and confidence,

Lees meer...

Zoals ik al eerder schreef in blog 3 gaat een eetstoornis hand in hand met te weinig zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde. Dit wordt nog eens zo erg versterkt door emoties en gevoelens als angst, eenzaamheid, onzekerheid, schaamte en schuld. Door deze wervelwind aan emoties en de eetstoornis die jou in zijn greep houdt en jou omlaag trekt in een duistere wereld zonder licht, maakt dat je je aan dat Ene gaat vastklampen: controle. "En hoe kan je nu beter controle hebben over zowel je lichaam als je ziel, dan deze controle te focussen op het (niet)eten?

Lees meer...

Zelfkennis, oftewel zelfinzicht, is belangrijk om over te beschikken. Wie zichzelf kent, weet waar zijn of haar sterke of zwakke punten liggen. Het maakt het makkelijker om van je eigen fouten te leren en behoedt je voor verdere problemen. Het laat bijvoorbeeld zien wie jij werkelijk bent, of je introvert of extrovert bent, waar jij van houdt, waar je goed in bent en hoe je samenwerkt met anderen.

Het geeft je zelfreflectie. Je kijkt als het ware in een spiegel en deze spiegelt toont jou de persoon die jij van binnen bent. Uiterlijk is dan ondergeschikt.
Zelfkennis maakt je bewust van jouw persoonlijke gedachten en gevoelens. Het laat jou zien, in al zijn realiteit, wat jouw identiteit is en wat waar en niet waar is.

Lees meer...

Wat is nu precies een litteken? Het woordenboek vertaalt het naar: "een zichtbaar overblijfsel van een oude verwonding." Het gaat hier met name om een fysieke verwonding, bijvoorbeeld na een operatie, een ziekte of een ongeluk. Een litteken is namelijk een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Maar ook al geneest de huid zichzelf, een litteken blijft altijd zichtbaar en zal nooit zomaar uit zichzelf verdwijnen. Helaas zijn sommige littekens niet voor de buitenwereld waarneembaar.

Het is verborgen achter iemands oogleden en niemand kan direct zien of er iets naars met diegene vroeger is gebeurd. Het blijft gissen en vaak door afwijkend gedrag kan een psychiater of psycholoog vaststellen dat iemand van binnen "littekens" heeft.

Lees meer...

Het herstel begint eigenlijk pas wanneer je weer op eigen benen komt te staan en weer deelneemt in het dagelijks leven. Dit is een geheel andere realiteit, een geheel ander universum dan de veilige omgeving in een ziekenhuis, kliniek of in jouw eigen huis. Dit is geen veilige en geborgen omgeving, maar alles gaat hier jachtig en gehaast. Er is minder ruimte voor empathie en mededogen. Zeker voor mensen die net weer de kracht hebben hervonden om het leven weer met beide handen te grijpen, kan het de volgende heftige strijd opleveren.

Lees meer...

Elke eetstoornis ontstaat anders, heeft een andere oorzaak waardoor men door een diepe duisternis wordt verzwolgen. Zo is er ook niet één specifieke eetstoornis, maar zijn er veel verschillende vormen die zonder behandeling een dodelijke afloop kunnen hebben. Eigenlijk hebben al deze eetstoornissen twee dingen gemeen en dat is: perfectionisme en angst om te falen. En iedereen weet: perfectionisme en faalangst gaan hand in hand.

Lees meer...

Wat is stilte? Wat is rust? Twee begrippen die voor veel mensen niet vanzelfsprekend zijn en waar ik soms zelf nog af en toe mee worstel. De rust toelaten in je leven is lastig, zeker wanneer de schaduw van het verleden nog dreigend over je heen hangt. De wortels hiervan zitten diep verankerd in jouw hoofd. Wanneer er zich dan eindelijk een moment aandient dat rust en stilte geeft in jouw leven, voeden de wortels de aangename stilte met angstaanjagende schrikbeelden uit een vervlogen tijd.

Je wordt weer terug gezogen in een tijd waar de angst in jouw hart regeerde en waar niets vanzelfsprekend was. Je huidige leven wordt er op deze manier opnieuw mee overschaduwd, met een hoop stress en verdriet tot gevolg. Het vinden en creëren van rust en vrede in jouw leven, lijkt dan een onoverkoombaar obstakel.

Lees meer...

Emoties kunnen zich in al hun heftigheid aan je openbaren. Het zorgt voor een rollercoaster aan verschillende gevoelens die je soms nauwelijks onder controle kan houden. Emoties komen vaak onverwacht, zorgen soms ervoor dat je jouw balans verliest en overspoelen je als een vloedgolf.

Vaak belemmeren ze ons de dingen te doen die voor ons het meest prettig zouden zijn, en ze zijn soms lastig te interpreteren. Maar emoties zijn van levensbelang, het is namelijk de belangrijkste drijfveer wat betreft ons gedrag naar anderen toe, maakt ons attent op onze behoeften, en houdt ons in beweging.

Lees meer...