Abigail door Ghepetto

Abigail

De mist wordt dikker en trekt niet meer op

Je kent de weg en toch verdwaald

Het duurt niet lang meer tot de avond valt

En alles heeft gefaald

Ik ken de macht van tegenslag

En ik weet genoeg van pijn

Ben zo bang dat ik verdriet pas ken

Als jij niet langer hier zal zijn

Blog Danique "Wat heb ik mij alleen gevoeld…”

Door Danique van Wijk

"Wat heb ik mij alleen gevoeld. Alleen en een enorme aansteller. Ik had geen ondergewicht meer, de eetstoornis was niet meer zichtbaar, dus iedereen dacht dat ik genezen was en dat moest ik dan ook zijn van mezelf. Dat viel tegen. Ik was nog lang niet genezen en had nog heel veel hulp nodig. Er was alleen niemand die dat zag."

Wanneer iemand onder- of overgewicht heeft, ontstaan er vaak zorgen of worden deze zelfs geuit. De leerling waarvan de cijfers dalen of waar duidelijk aan te zien is dat het niet goed gaat, wordt in de gaten gehouden. Dit terwijl cijfers uit 2011 en 2014 uitwezen dat zo'n 50 tot 70% van de eetstoornispatiënten in de categorie Niet Anderszins Omschreven (verder afgekort tot NAO), een categorie waarbinnen de meesten een 'gezond' gewicht hebben, vallen (Matsumoto, 2011). Gezond staat hier tussen aanhalingstekens, omdat een eetstoornis niet gezond is. Degenen met eetstoornis zoals NAO of boulimia nervosa zijn vaak verre van gezond. Ze kunnen dan wel een gezond gewicht hebben, maar dan nog wordt er vaak (lichamelijk) schade, zoals osteoporose of amenorroe, aangericht door het slechte eetpatroon (Matsumoto, 2011).

"Lange tijd heb ik een zogenaamd 'onzichtbare eetstoornis' (eetstoornis NAO) gehad. De eetstoornis werd bij mij onzichtbaar, omdat ik op een gegeven moment weer een gezond gewicht had en weer deelnam aan het 'gewone' leven. Ik functioneerde en wist heel de wereld voor de gek te houden. Met mij was er niets aan de hand. Ook mezelf nam ik niet serieus. Wanneer ik me rot voelde, stelde ik me aan. Het viel allemaal wel mee bij mij. Het ging goed en ik voelde me prima. Dacht ik."

Blog: December

Het is eind november en in vele winkels zijn er pepernoten in de schappen te vinden. Met name de jeugd zie je op het plein lopen met zakken vol kruidnoten en snoepgoed. Het is mooi om te zien dat mensen zich zo kunnen verheugen op deze lekkernijen. Dit is namelijk iets wat bij het sinterklaas spektakel hoort. Bij sinterklaas hoort snoepgoed, net zoals bij kerst een meerdere gangen diner hoort.

Blog: Komt een meisje bij de dokter

Ik had een hele lieve huisarts in de tijd dat ik worstelde met een eetstoornis. Ze nam de woorden van mijn moeder, dat ‘’haar dochter niet meer gelukkig was’’ echt serieus. En toch was het voor mijn huisarts lastig om snel te signaleren dat ik een eetstoornis had. Toen mijn moeder het woord ‘’eetstoornis’’ liet vallen, zette de huisarts mij op de weegschaal. Ik had (nog) geen ondergewicht, dus een eetstoornis was volgens haar niet wat er speelde. Maar in mijn hoofd was het zaadje voor de eetstoornis al een poosje geplant.