Training Anorexia en Autisme

18 april 2019, Zwolle

In het kader van mijn afstudeer onderzoek ontwikkel ik in samenwerking met Buro Puur de training: Anorexia en Autisme. Deze training is ontwikkeld voor hulpverleners, die werken met mensen die lijden aan Anorexia Nervosa.

De combinatie Anorexia Nervosa (AN) en Autisme Spectrum Stoornis (ASS) ligt voor velen wellicht niet voor de hand. Dit blijkt echter vaker voor te komen dan in de eerste instantie wordt gedacht. Zo kwam er uit onderzoek van Anckarsäter et al., (2011); Wentz, Gillberg, Anckarsäter, Gillberg & Rastami (2009), naar voren dat bij 25 procent van vrouwen die aan AN lijden, er ook sprake is van ASS. 

Daarnaast blijkt de aanwezigheid van ASS één van de belangrijkste voorspellers van een chronisch verloop van de eetstoornis (Wentz, Gillberg, Anckarsäter, Gillberg & Rastami, 2009). “Autisme en anorexia is een combinatie van stoornissen die sterk is onderbelicht. In de behandeling ligt het accent vaak sterk op de eetstoornis. Het is echter de vraag of de behandeling aansluit bij de mensen waarbij sprake is van forse, meervoudige, problematiek” (Clarijs & Spek, 2018).

 

In deze training geef ik informatie over deze - vrij onbekende- combinatie van problematiek. Daarnaast geef ik handvatten voor (lichte) aanpassingen of toevoegingen in de behandeling. Tevens is er aandacht voor

belangrijke kenmerken die wellicht kunnen wijzen op comorbiditeit. Waarna er aanvullend onderzoek kan worden verricht. Tijdens de training wordt gepoogd om eventuele barrières zoals, een gebrek aan kennis te verhelpen. En de vaardigheden, juist weer te vergroten. Dit wordt teweeggebracht door tijdens de training (praktische) kennis uit de literatuur en van experts uit het werkveld aan te reiken. Maar ook het oefenen met deze nieuwe vaardigheden.

Graag vertel ik u hier op 18 april meer over. De training zal ongeveer twee uur duren en zal plaatsvinden in Zwolle. Tevens wordt er bij deelname aan u gevraagd deel te nemen aan een voor en nameting middels een (korte) vragenlijst.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kayleigh Vos, toegepaste psychologie. Hogeschool Saxion.

 

Literatuur:

Anckarsäter H, Horfuander B, Billstedt E, Gillberg IC, Gillberg C, Wentz E, e.a. The sociocommunicative deficit subgroup in anorexia nervosa: Autism spectrum disorders and neurocognition in a community based longitudinal study. Psychol Med 2011; 20: 1-11

Spek, A.A., Clarijs, R. (2018) Autisme en anorexia bij volwassenen. Wetenschappelijk tijdschrift Autisme. 17, 1-10.

Wentz, E., Gillberg, C., Anckarsäter, H., Gillberg, C., Rastam. (2009). Adolecent onset anorexia nervosa: 18 year outcome. British Journal of Psychiatry, 194, 168-174.